A junior Eb kétszeres érmeséhez, Kardos Bencéhez az öttusa minden száma közel áll, még a hatodik is – ami nem más, mint az XBox. Egy húszéves, érett gyereket ismertünk meg benne, aki okosan gondolkodik a versenyzés élményéről és a hibáról.

 

Kardos Bence a fizikai számokat tartja erősségének, de a fegyverekkel is egyre jobban bánik  •  Forrás: pentathlon.hu

Arday Attila –  utanpotlassport.hu•Remek vívása, úszása, futás-lövészete egyéni ezüstéremhez és csapatbronzhoz segítette Kardos Bencét a júniusi barcelonai junior Eb-n. Az öt tusa persze öt számból áll, és az ötödiknek, a lovaglásnak is sajátos szerep jutott a kettős éremszerzésben.

„Mielőtt nyolc éve elkezdtem öttusázni, úszó voltam, ebből következően ez a szám az egyik erősségem – mondta a Trion versenyzője. – A fizikai számokban vagyok talán a legjobb, de mindegyiket szeretem, és mind más-más kihívást jelent. A leglátványosabb és legfontosabb persze a kombinált versenyszám, ezt is gyakoroljuk a legtöbbet, így a hatodik helyről a másodikra kerültem benne az Eb-n.”

Az ezüstérmesben egy talpraesett, éretten gondolkozó fiatalembert ismertünk meg – és ez csak részben függ össze azzal, hogy az érettségi után éppen a felsőoktatásra készül.

„A lovaglás nem annyira sikerült Barcelonában pedig rendben szokott lenni. Naivan megbíztam a lovamban, aztán meglepett azzal, hogy megállt. De ez a kis pofon segített abban, hogy helyre tegyem magamat.”

Mit is kellett pontosan helyretenni?

„Az úszás és a vívás után a harmadik helyen álltam, elkezdtem játszani a gondolattal, hogy milyen jó lenne felállni a dobogóra. Ezért jött a figyelmetlenség a lovaglásnál.”

Martinek János szövetségi kapitány szavai alapján egy év alatt határozottan érettebb lett Kardos Bence, aki tavaly a kombinált számban a második helyről csúszott ki a tízből. A húszéves versenyző árnyalja a képet, szerinte nem annyira az idegeken múlott ez.

„Körülbelül három éve igazoltam a Trionba, és itt olyan a munka, ami a kombinált számban nagy előrelépést hozott. Hiányoztak nálam a lövészet alapjai, tavaly még nem álltam készen arra, hogy jól teljesítsek ebben a számban, de idén az év elején már láttam, hogy sokkal jobb a helyzet. Sok szituációs gyakorlás, versenyhelyzetek kellettek, a vezetőedzőm, Burcsa Szabolcssegített az elsajátításban.”

Augusztusban junior-vb vár az Eb legjobb magyarjára, aki konkrét célt továbbra sem fogalmaz meg, legalábbis a nyilvánosság előtt.

„Most is az segített, hogy mindig csak az adott pillanatra figyeltem, így folyamatosan szállítottam a pontokat.”

Őszre is marad kihívás, egyrészt a lézerfutás-vb (ami inkább a gyakorlás része), másrészt a TF, hiszen minden remény szerint rekreáció-szervezés szakon tanulhat majd tovább. Közben azért – hál’istennek – maradt benne a gyermekből is, hiszen otthon, például két edzés között, az Xbox kapcsolja ki.

A cikk forrása: utanpotlassport.hu